Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Διαδίκτυο: Χάσμα νέων και ωρίμων


γράφει η Κλαούντια Ντιτάτη

 Χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης είναι η τάση της για επικοινωνία και για γνώση. Η τάση αυτή προσλαμβάνει κάθε φορά διαφορετική μορφή, ανάλογα με τα τεχνικά μέσα που δημιουργεί ο άνθρωπος σε κάθε φάση της ιστορικής του πορείας.
Κατ΄ αυτόν τον τρόπο σήμερα ο άνθρωπος επικοινωνεί και αποκτά γνώση χρησιμοποιώντας ένα παγκόσμιο δίκτυο, το διαδίκτυο. Η σχέση του καθενός με το διαδίκτυο προσδιορίζεται από μια σειρά παραγόντων˙ ένας αυτούς είναι και η ηλικία, καλύτερα η αναπτυξιακή φάση που διατρέχει ως ψυχοβιολογικός οργανισμός καθώς αναπτύσσεται εντός κοινωνικών πλαισίων. Λογικό λοιπόν είναι οι νέοι να έχουν διαφορετική σχέση με το διαδίκτυο από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Αυτό οφείλεται στο χάσμα γενεών, ένα φαινόμενο που προϋπάρχει της σύγχρονης εποχής, γιατί έτσι είναι η φύση του ανθρώπου, να μεταβάλλεται ανάλογα με την αναπτυξιακή φάση που διανύει, επομένως να διαφοροποιείται τόσο από την προηγούμενη όσο και από την επόμενη γενιά.
                Ας σκιαγραφήσουμε αρχικά τη σχέση των νέων με το Διαδίκτυο. Ο νέος έχει πρόσβαση σχεδόν σε καθημερινή βάση στο διαδίκτυο και κυρίως στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως είναι το Facebook και το Τwitter κλπ. Οι έφηβοι είναι εθισμένοι και εξαρτημένοι από τις σελίδες αυτές, διότι βλέπουν το χώρο αυτό ως χώρο ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης. Συγκεκριμένα, οι νέοι στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν νέες φιλίες ή εδραιώνουν τις ήδη υπάρχουσες. Επιπλέον, οι περισσότεροι, προβάλλοντας τον εαυτό τους, αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισθάνονται περισσότερο ισχυροί. Ακόμη είναι και ένας χώρος ψυχαγωγίας όπου οι νέοι προτιμούν να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους με την προβολή διαφόρων βίντεο, παρακολουθώντας ή συμμετέχοντας στο «κουτσομπολιό» που κυριαρχεί στα site αυτά, ακόμη και ψυχαγωγούμενοι με τα τραγούδια ακόμα και με τις ταινίες που μπορεί να έχουν στη διάθεσή τους.
                Αντιθέτως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σαφώς και δεν έχουν αναπτύξει μια οικεία σχέση με το διαδίκτυο. Το γεγονός αυτό οφείλεται στους γρήγορους ρυθμούς εξέλιξης και στις απότομες αλλαγές των συνθηκών ζωής με αποτέλεσμα πολλοί ενήλικες, είτε από αδυναμία να τις αντιληφθούν είτε από ανικανότητα να προσαρμοστούν, μένουν πίσω. Έτσι, τα άτομα αυτά θεωρούν εξαιρετικά επικίνδυνη την πρόσβαση στο Ίντερνετ και τους αγχώνει το γεγονός ότι τα παιδιά τους σπαταλούν πολύ χρόνο σερφάροντας στο Διαδίκτυο. Βέβαια, ορισμένοι από αυτούς χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο στην εργασία του, καθώς τους είναι απαραίτητο και έτσι είναι αναγκασμένοι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Τέλος, η πλειονότητα των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας θεωρούνται αναλφάβητοι όσον αφορά στη γνώση και τη χρήση του Διαδικτύου.


                Οι αιτίες της διαφοροποίησης των δύο αυτών ομάδων (ηλικιακών κατηγοριών καλύτερα) οφείλονται στη  ίδια τη φύση του νέου και του ώριμου ανθρώπου, καθώς και στις ιδέες και τις πεποιθήσεις που αυτοί αντιπροσωπεύουν στην κοινωνία. Αρχικά, τα νέα πρότυπα ζωής που προβάλλονται από τα ΜΜΕ και τα στοιχεία ξένων πολιτισμών που εισβάλλουν στη ζωή μας, υιοθετούνται πολύ πιο εύκολα από τους νέους αλλά έρχονται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αξίες και αντιλήψεις των μεγαλύτερων. Επιπλέον οι νέοι είναι οι εκφραστές της ζωής, της δημιουργικότητας και του νεωτερισμού. Αγαπάνε την ανανέωση, τις αλλαγές δομών και θεσμών και συλλαμβάνουν ευκολότερα τα μηνύματα του καινούριου και διαφορετικού. Έτσι, είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση με τους μεγαλύτερους, που συνήθως είναι απρόθυμοι να αποδεχτούν τις νέες αντιλήψεις, είναι συντηρητικοί και δύσπιστοι.
                Εν κατακλείδι, το Διαδίκτυο είναι μια πραγματικότητα που έχει ριζώσει στην καθημερινή μας ζωή. Προκαλεί συχνά συγκρούσεις μεταξύ των εφήβων και των μεγαλύτερων, διότι στους πρώτους έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους, ενώ οι δεύτεροι αδυνατούν να προσαρμοστούν, το απορρίπτουν και συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά  μ΄ αυτό.
               

1 σχόλιο: